"Nu breder Hylden de svale Hænder mod Sommermaanen..."
Sådan skrev Johannes V. Jensen i 1910, og det forunderlige sker hvert år, at hylden bebuder sommer og lange, lyse nætter med sine hvide skærmblomster. Det er lige nu, og den blomstrer så kort, så jeg løber ud i haven med mit store dejfad og fylder det med hvide skærme - for jeg vil have hyldeblomstsaft i glasset.
Hyldeblomstsaft (ca 1½ liter færdig saft):
- 20 skærme hyld
- 25 gr. citronsyre
- 800 gr. rørsukker
- 1 øko. citron i skiver
- 1 liter kogende vand
- Flydende atamon
Skærmene lægges i en stor skål. Sukker, citronsyre og citroner tilsættes, og det hele overhældes med 1 liter kogende vand. Rør forsigtigt i blandingen til sukkeret er opløst, og stil det et køligt, mørkt sted med låg på 3-4 dage. Rør i blandingen hver dag.
Efter 3-4 dage sies saften gennem et tæt klæde og hældes på flasker, som er skyllet med 1 del atamon og 4 dele varmt vand. Jeg plejer at fryse det meste ned med det samme i halvliters flasker og så tage én flaske op af gangen.
Hvis der er 2, som er gode venner, så er det hyld og jordbær. Så hvis du - mod al forventning - skulle blive træt af hyldeblomstsaft, så kan jeg varmt anbefale:
Jordbær-/hyldesorbet:
- Blend en bakke friske jordbær med lige dele koncentreret hyldeblomstsaft og vand.
- Vend 1 stiftpisket, pasteuriseret æggehvide i blandingen.
- Køres i ismaskinen eller indfryses under jævnlig omrøring i en almindelig fryser.
Husk også at mikse drinks med hyld, hvidvin, danskvand og gin - og en kvist citronmelisse fordi det er fest og sommer :-)
Hvis man glemmer en enkelt flaske hyldeblomstsaft i sin fryser og først finder den ved juletid (man bliver så røverglad for en hilsen fra sommeren), så må og skal man lave:
Hvid glögg med hyldeblomst:
- 3 dl. hyldeblomstkoncentrat
- 1 flækket vanillestang
- 8 hele nelliker
- 1 lille stykke ingefær i skiver
- 1 flaske hvidvin
- Evt. mørk rom - eller lad mandler og rosiner trække i rom natten over
Og så er det ellers bare ud i sommeren og plukke hyld.
Enjoy!!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Kom gerne med kommentarer. Altid dejligt at vide, at der er nogen på den anden side af skærmen.