mandag den 25. juni 2012

Sommercheesecake med jordbær og hyld


Igen i år deltog jeg i et fantastisk kage-orgie kamoufleret som en kage-konkurrence i silende regn i Frederiksberg Have. Sidste år vandt jeg førsteprisen med en sommerlagkage, og i år fik jeg den prestigefulde publikumspris for en sommercheesecake med jordbærfyld og hyldeblomstgelé.


Kagen består af en kikse-/makronbund med kanel, en kærnemælksfromage med jordbærpuré og en hyldeblomstgelé som topping.

Sommercheesecake:

Bund
  • 100 gr. digestivekiks
  • 200 gr. makroner
  • 150 gr. smør
  • 2 tsk. kanel
Kiks og makroner knuses fint og blandes med smørret, som forinden er smeltet i en gryde. Dejen til bunden røres sammen, presses ned i en springform og glattes, så overfladen er jævn. Stilles på køl.

Kærnemælksfromage med jordbærpuré
  • 4 dl. kærnemælk
  • 170 gr. mascarpone
  • 4 spsk. flormelis
  • 1 stang vanille
  • 5 blade husblas
  • saften fra ½ citron
  • 200 gr. jordbær (gerne frost)
  • 3 spsk. sukker
  • ca. 6 friske jordbær til pynt
Kærnemælk og mascarpone røres med flormelis og vanille til en jævn masse. Jordbærrene koges til marmelade sammen med sukkeret og blendes med en stavblender til en jævn puré, som køler lidt af og hældes i kærnemælksmassen.

Husblassen opblødes i 1 dl. vand. Når den er blevet blød, hældes vandet fra og husblassen smeltes ved svag varme med citronsaften. Pas på det går stærkt!!

Problemet med husblas kan være, at det laver de der kedelige trevler, når det blandes med andre ting. Det kan undgås ved at blande ca. 1 dl. af kærnemælksmassen op i gryden til den smeltede husblas under omrøring. Så justeres husblassen temperatur til resten af massen. Dernæst hældes husblassen ned i resten af massen igen under omrøring og massen hældes ud over kiksebunden.

Nu skal kærnemælksfromagen størkne i køleskabet 2-3 timer.


Når massen er størknet dekoreres den med skivede jordbær, som lægges oven på fromagen.

Hyldeblomst-topping
  • 3 dl. hyldeblomstkoncentrat
  • 12 gr. gelatinepulver
Hyldeblomstkoncentraten kan foryndes en lille smule med vand, hvis man synes smagen er for stærk, det er bare vigtigt ,at den samlede mængde væske stadigvæk er 3 dl. Gelatinepulveret opløses i en lille smule kogende vand og blandes i hyldeblomstkoncentraten. Hvis den er meget kold, kan man bruge samme metode som med husblassen.

Hyldeblomst-toppingen hældes forsigtigt over kagen, når kærnemælksfromagen er størknet, så den lægger sig som et låg, der lige akkurat dækker jordbærrene. Kagen stilles på køl igen, til geléen er størknet.


Når geleén er størknet pyntes kagen med friske hyldeblomster og evt. sølvstøv.

Før konkurrencen


Og efter...



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med kommentarer. Altid dejligt at vide, at der er nogen på den anden side af skærmen.