søndag den 16. december 2012

Påfuglekjolen - semesteropgave


Nu er der gået en uges tid, siden påfuglekjolen forlod mine hænder og blev afleveret til min beklædnings- og broderilærer. Det har været en stor fornøjelse at arbejde med denne kjole, og til dem det måtte interessere, vil jeg her løfte sløret for lidt af min arbejdsproces.

Formålet med opgaven var at sy en kjole fra et grundmønster, som er konstrueret ud fra mine mål og med et element at tilskæring (dvs. ændring af grundmønsteret). Kjolen skulle desuden være inspireret af en opgave, vi skrev tidligere på dette semester, og på kjolen skulle indgå et element af broderi.


Opgaven handlede om kvinder, der foretager drastiske ændringer af deres krop, og én af de ting, vi fokuserede på, var tatoveringer.

Jeg har ikke nogen tatoveringer og får det nok heller ikke. Jeg ville være bange for at komme til at fortryde mit valg, hvis jeg fik en. Så jeg besluttede, at jeg ville sy en kjole med en tatovering, som kunne fjernes igen, når jeg tog kjolen af.


Jeg valgte, at min tatovering skulle være på ryggen. Dels fordi, det er en god, stor flade at brodere på, og dels fordi jeg godt kunne lide tanken om, at man ikke så tatoveringen med samme, når jeg havde kjolen på.


Kjolen skulle derfor være enkel, så den ikke tog opmærksomheden fra tatoveringen på ryggen.


Jeg syede en enkelt denimkjole i prinsessesnit. Dvs. at forstykket er delt i 3 dele og figursyet med 2 lange syninger fra skulderen, ned over brystet og helt ned til underkanten af kjolen.

Illustration er taget fra En visuel guide til tilskæring af Gertrud Beckmann
Kjolens hals er en bred bådudskæring med belægninger både for og bag, og ærmerne er i trekvart længde. Kjolen lukkes i siden med en usynlig lynlås, så ryggen er fri. Længden er lige over knæet, og både den nederste søm og ærmesømmen er lagt op med en tvillingenål. 


Broderiet på ryggen var en rigtig sjov opgave. Jeg måtte hurtigt erkende, at jeg nok ikke kunne brodere noget, der lignede en tatovering. Men jeg kunne lade mig inspirere af den måde tatoveringer fylder en flade ud på med motiv og farve.


Valget faldt på påfuglen som motiv. Dels fordi rundingen på fjerdragten følger rundigen på ryggens øverste del, og dels fordi fjerenes farver passer godt til den blå denim.


Min inspiration fik jeg bl.a. fra en utrolig smuk broderet påfugl, som jeg faldt over i en gammel broderibog. Påfuglefjerene var syet med meget tætte fladsting med et hul i midten.


Efter flere forsøg fandt jeg frem til en teknik, hvor jeg også benyttede fladsting. Men i stedet for at sy dem små og tætte, forstørrede jeg den enkelte fjer og gjorde stingene bredere og mere luftige, så den mørkeblå denim kunne ses igennem fjeren.

Jeg syede med 2 forskellige nuancer amagergarn og sluttede af med nogle sting med en metaltråd for at give fjeren mere farvespil.


Inde i hver fjer syede jeg en paillet med en perle fast som symbol på påfugleøjet.


Efter flere forsøg med både fjerenes farver og fuglens krop kom turen til det endelige broderi på selve kjolen.


For at bestemme broderiets placering brugte jeg dels forskellige skitser på manifold, som jeg satte på ryggen af kjolen med nåle og dels papirskabeloner, som jeg kunne flytte rundt på, så jeg kunne skabe den perfekte runding på fjerene.

 
Jeg startede med fuglens krop. Selve kroppen og hovedet er syet med bagsting, som derefter er tegnet yderligere op med metaltråd i nedlagt syning. Fødderne og kronen er syet med kædesting, og kroppen og hovedet er fyldt ud med fladsting og forskudte kontursting.


Kronen er afsluttet med franske knuder, og øjnene er en paillet med en perle syet fast. Mellem fjerene er der ligeledes fyldt ud med perler og paillettter.


Jeg brugte en stor, rund broderiramme, så jeg nemmere kunne arbejde med broderiet. For at forstærke broderiet syede jeg desuden et stykke sort voile (meget tyndt bomuldsstof) mellem kjolens bagside og broderiet.


Efter mange timers påfuglefjer og en øm pegefinger (fordi jeg ikke kan finde ud af at sy med fingerbøl) var fuglen klar til at flyve ud i verden.


Nu mangler jeg bare en præsentation af mit projekt og ikke mindst mine underviseres tilbagemelding.

5 kommentarer:

 1. Hvor er du altså bare god ;-) ser super flot ud ;-) Knus fra Mig

  SvarSlet
 2. Tak! Det var en rigtig sjov opgave. Men jeg sætter den nok ikke i masseproduktion :-)

  SvarSlet
 3. Kære Katrine.

  Stort tillykke med resultatet af din semesteropgave - det er vel nok tydeligt at se at du er kommet på den rette hylde. Flot!

  ps Glædelig jul til jer alle og hils omkring i morgen når hele familien holder jul hos jer :-)

  Kærlig julehilsen fra Jytte.

  SvarSlet
 4. Kære Jytte!

  Tusind tak for din hilsen. Jeg trives virkelig med mit nye liv, og nyder at lære nyt.

  Rigtig god jul til jer også og hils mange gange i morgen.

  Hilsner fra Katrine

  SvarSlet

Kom gerne med kommentarer. Altid dejligt at vide, at der er nogen på den anden side af skærmen.